Trondheim Symfoniorkester

Om TSO

Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO) leverer mektige musikkopplevelser. TSO er et kraftsenter i midt-norsk kulturliv. Orkesteret har en målsetting om å formidle et bredt spekter av musikk på høyt kunstnerisk nivå. Slik bidrar vi til å fremme og utvikle den allmenne interessen for musikk både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Trondheim Symfoniorkester & Opera består i dag av 85 faste musikere. I tillegg til ordinære symfonikonserter har TSO en variert virksomhet som inkluderer opera og musikkteatervirksomhet, konserter og prosjekter innenfor områdene barn og unge, samtidsmusikk, pedagogisk virksomhet, historisk framførelsespraksis og kammermusikk.

Orkesteret opptrer på en rekke scener; de fleste naturlig nok i Trondheim og i Midt-Norge, men virksomheten omfatter også flere nasjonale og internasjonale oppdrag og turneer. Konsertene spenner over mange sjangre, fra tidligmusikk, det klassiske orkesterrepertoar og moderne samtidsmusikk, til urfremførelser og konserter med populære artister.

Trondheim Symfoniorkester & Opera er en av landets største kulturinstitusjoner med en historie som strekker seg tilbake til 1909, da ildsjeler inviterte til de første abonnementskonsertene. Olavsjubileet i 1930 førte med seg et oppsving, men det var først etter opprettelsen av Trondheim Kammerorkester i 1947 at det moderne profesjonelle orkesteret begynte å ta form. TSO ble overtatt av staten og NRK i 1962, og ble etter hvert et av landets ledende orkestre og et mye benyttet radioorkester. TSO har i alle disse årene vokst både i størrelse og kvalitet.

I 2009 startet arbeidet med å utvikle en profesjonell opera- og musikkteatervirksomhet i Midt-Norge.

Han-Na Chang

Han-Na-Chang-CROPPED.jpg#asset:2837

Det er med stor glede og stolthet TSO ønsker vår nye sjefdirigent og kunstneriske leder Han-Na Chang velkommen, fra og med sesongen 2017/2018. Hun erstatter Krzysztof Urbański som har vært leder siden 2010.

Korensk-amerikanske Han-Na Chang (født 1982) har fungert som første gjestedirigent i TSO siden 2013, og er dermed ikke et ukjent ansikt for TSOs publikum. Engasjementet av Han-Na Chang betyr også at TSO får vår første kvinnelige sjefdirigent og kunstneriske leder.

Tross sin unge alder, har Han-Na Chang allerede rukket å etablere en solid internasjonal karriere, både som cellist og dirigent. Hennes musikalske karriere startet da hun som 11-åring vant den berømte Rostropovitch internasjonale cellokonkurranse i 1994. Hun fortsatte som en internasjonalt renommert cello-solist med orkestre som bl.a. Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, l’Orchestra de Paris, Philadelphia Orchestra og Cleveland Symphony Orchestra, før en raskt stigende karriere som dirigent tok stadig mer av hennes tid og oppmerksomhet.

Han-Na Chang har gjort seg bemerket blant en ny generasjon av unge dirigenter. Hun har dirigert Staatskapelle Dresden, Göteborg Symfoniker, Kungliga Filharmonikerne Stockholm, Oslo-filharmonien, Radiosymfonikerne i Köln, Bamberger Symphoniker, Philharmonia Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Seattle Symphony og Tokyo Symfoniorkester samt symfoniorkestrene i Chicago, Cincinatti, San Francisco, Montreal og Boston. Hun har også dirigert operaorkesteret i Teatro di San Carlo i Napoli.  Hennes debut som dirigent ved BBC Proms i september 2014 ble også meget godt mottatt.

Vi ser frem til samarbeidet med Han-Na Chang, og vi ønsker publikum hjertelig velkommen til våre konserter, og til å bli bedre kjent med vår nye dirigent!


Årsmelding for 2016 kan du lese ved å klikke HER.